Catholics know what Don Quixote’s “Windmills” symbolized!

Many people have thought about the book Cervantes wrote 1605 and continued in 1615.

Question 1: “What is Cervantes’s most famous book?”

Answer: “Don Quixote”.

~

Question 2: “What is it about?”

Answer: “Don Quixote was a confused nobleman who believed in Chivalry. He decided to fight evil. He persuaded Sancho Panza to follow him with a promise of wealth and power.”

~

Question 3: “What does everyone remember about Don Quixote?

Answer: “He tilted at 40 windmills.”

~

Question 4: “Why?”

Answer: “Don Quixote thought they were evil giants! He attacked them with his lance from his old, limping horse.”

~

Question 5: “Did Cervantes use 40 windmills’ to connect Don Quixote with The Bible?”

Answer: “Yes. There were: 40 days and 40 nights of rain during The Flood; 40 years Moses lived in Egypt; 40 years that Hebrews travelled to the Promised Land; 40 days Moses spent on Mount Sinai; 40 days Jonah preached in Nineveh; 40 days Ezekiel laid on his right side to symbolize Judah’s sins; 40 days Elijah fasted on Mount Horeb; 40 days Goliath taunted Israel; 40 days Jesus fasted in the desert; 40 days between The Resurrection and The Ascension of Jesus.”

~

Question 6: “That’s a lot of #40s! What did ‘windmills’ symbolize in Spain’s most famous book?”

Answer: “Before the ‘windmill’, grain was ground into flour by grindstones. They were turned by hand, animal, or water power.
Windmill’s let people use free ‘wind’ to turn grindstones.”

~

Question 7: “That was a big change! Every‘windmill’ put people, animals, and those who tended them out of work. Did ’40 windmills’ put an end to hundreds of local jobs?”

Answer: “Yes! That’s why ‘windmills’ are symbols for ‘evil giants’! Behind the ’40 windmills’ were ‘giant’ financial powers that let well-connected greedy people get land, build windmills, and staff them! There was no better symbol for ‘evil giants’ than ‘windmills’!

~

Question 8: “Was Don Quixote fighting against the powers of finance and government that allowed greedy people to put families out of work in every time and place?”

Answer: “Yes.”

~

Question 9: “We should all fight evil. Is there one mistake that every Don Quixote makes?”

Answer: “All of us Don Quixotes tend to worry more about the sins of others than making ourselves more obedient to God. Every Don Quixote gets a better perspective by heeding Rev. 22:11: “Meanwhile, let the sinner go on sinning . . “

. . . . . . . . . . . .

Simple reasons to be Catholic. catholicfundamentalism.com

A free book of simple reasons. http://catholicfundamentalism.com/wp-content/uploads/2018/08/AllTheWorldIsAStage-Final.pdf

Author's Notes:

Related:

Nine Spoken and Unspoken Truths from Jesus.

Today’s Reading from Mt. 5:1-12 has Two Kinds of Truth that only Catholics clearly see: ~ 1: The...

Something new! “The Melchizedekian Theory of…

"The Melchizedekian Theory of History" helps Catholics understand History better anyone IN History. Catholics love it! Others don't!...
Christ walking on the water

Who are the brightest people on earth? #21.

Who are the brightest people on earth? Those who receive the most light from God. ~ Question 1:...

Today, our “Jesus Receiver”lets us see…

The Bible and History give Good Reasons to: “Be Catholic!” ~ Question 1: “How do Catholic ‘Jesus Receivers’...

Catholics know why God removed Zechariah’s…

The more we learn about History / the more Catholic we are blessed to be....

All who “struggle with God” are…

Unhappiness: juggling Words of God with worldly desires. Stop juggling! ~ Question 1: “Why is the story of...